pierogi z bryndzą
dania główne,  regionalnie

Tymiankowe pierogi z bryndzą

Ciasto tymiankowe:

300 g mąki pszennej

szczypta soli

125 ml wrzącej wody

1 jajko

20 g masła

kilka gałązek świeżego tymianku

Farsz tymiankowy z bryndzą:

300 g ugotowanych ziemniaków (utłuczonych)

250 g bryndzy

1 cebula

150 g boczku wędzonego

kilka gałązek tymianku

sól i pieprz

Przygotowujemy tymiankowe ciasto na pierogi- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Do zagotowanej wody wkładamy masło i mieszamy do roztopienia, następnie stopniowo wlewamy do mąki i mieszamy. Dodajemy jajko i drobno posiekany tymianek i ugniatamy żeby ciasto było gładkie. Ciasto zawijamy w folie aluminiową i odstawiamy na ok. 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz- cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy z pokrojonym w kosteczkę boczkiem. w misce łączymy utłuczone ziemniaki, pokruszoną bryndzę, posiekany tymianek, cebulę z boczkiem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek – ok 3 mm grubości, posypując w razie potrzeby stolnicę mąką.

Małą szklanką wycinamy kółka i na środek nakładamy po jednej łyżeczce farszu. Składamy na pół i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku – ok 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *