
Brusznica z gruszką do mięs
Jeżeli mam wybierać między konfitura z żurawiny i brusznicy to absolutnie wole brusznicę. Jest rewelacyjna jako dodatek do mięs czy oscypka z grilla.
Składniki:
2 litry brusznicy
5 gruszek najlepiej twardych
0,5 kg cukru
Brusznice przebieramy z liści i gałązek. 3/4 brusznicy wsypujemy do garnka z grubym dnem (ja używam żeliwnej gęślarki) i zasypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu ok półtorej godziny mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. W tym czasie obieram gruszki i kroje na cząstki.
Po tym czasie dodajemy resztę owoców brusznicy i cząstki gruszki – lubię gdy w konfiturze jest nie tylko mus owocowy nale też całe owoce. Smażymy jeszcze ok 15-20 minut.
Gorąca konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i odkładamy do góry nogami do wystygnięcia.


