dania główne,  z ogniska

Golonki pieczone nad ogniem i duszone w kapuście i piwie

6 małych golonek

2 cebule

kilo kapusty kiszonej

kilka plastrów boczku

4 ząbki czosnku

szklanka buliony warzywnego'

pół litra jasnego piwa

lubczyk

sół

pieprz

suszona papryczka chili

ziele angielskie

liść laurowy

Golonki układam na ruszcie nad mocnym ogniem lub smażę na patyku. Gdy skórka jest juz mocno przyrumieniona sciągam z ognia. Do żeliwnego garnka lub kociołka wkładam na dno pokrojone plastry boczku , na tym układam golonki , dodaje pokrojoną grubo cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Posypuję przyprawami utłuczonymi w moździerzu. Przykrywam kapustą kiszoną, dodaję świeżą gałazkę lubczyku. Całość zalewam bulionem i piwem. Stawiam na dużym ogniu i czekam azaż sie zagotuje. Po 10 minutach zakrywam garnek i duszę ok 2,5 godziny na niewielkim ogniu. W międzyczasie momożna sprawdzić czy nie brakuje płynu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *