Tymiankowe pierogi z bryndzą
Ciasto tymiankowe:
300 g mąki pszennej
szczypta soli
125 ml wrzącej wody
1 jajko
20 g masła
kilka gałązek świeżego tymianku
Farsz tymiankowy z bryndzą:
300 g ugotowanych ziemniaków (utłuczonych)
250 g bryndzy
1 cebula
150 g boczku wędzonego
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz
Przygotowujemy tymiankowe ciasto na pierogi- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Do zagotowanej wody wkładamy masło i mieszamy do roztopienia, następnie stopniowo wlewamy do mąki i mieszamy. Dodajemy jajko i drobno posiekany tymianek i ugniatamy żeby ciasto było gładkie. Ciasto zawijamy w folie aluminiową i odstawiamy na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz- cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy z pokrojonym w kosteczkę boczkiem. w misce łączymy utłuczone ziemniaki, pokruszoną bryndzę, posiekany tymianek, cebulę z boczkiem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek – ok 3 mm grubości, posypując w razie potrzeby stolnicę mąką.
Małą szklanką wycinamy kółka i na środek nakładamy po jednej łyżeczce farszu. Składamy na pół i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku – ok 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Smacznego