Paluchy z ciasta francuskiego z bryndzą i anchois
Dziś mam dla Was przepis na szybką przekąskę z ciasta francuskiego i moim ulubionym serem – bryndzą. Mam to szczęście, że mieszkam w Zakopanem i 200 metrów od domu mam prawdziwą bacówkę z pysznymi serami owczymi. Ale bryndza jest również dostępna w sklepach. Możecie kupić bryndzę np. podkarpacką z Mlekowity, która kupuję, gdy kończy się wypas owiec i nie mam dostępu do sera z bacówki.
Składniki:
2 płaty gotowego ciasta francuskiego
0k 100 g bryndzy
kilka filecików anchois
jajko
kminek
gałązka świeżej kolendry
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Fileciki anchois posiekaj i połącz z pokruszoną bryndzą.Widelcem połącz oba składniki tak aby powstała pasta. Na dużej desce połóż jeden płat ciasta i posmaruj go pastą z bryndzy po czym przykryj drugim płatem. Lekko dociśnij ręką. Ostrym nożem pokrój ciasto na centymetrowe paski. Następnie złap ostrożnie za oba końce pasków i delikatnie skręć aby powstała „sprężynka”. Ułóż skręcone paski na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp kminkiem. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.