przystawki

Paluchy z ciasta francuskiego z bryndzą i anchois

Dziś mam dla Was przepis na szybką przekąskę z ciasta francuskiego i moim ulubionym serem – bryndzą. Mam to szczęście, że mieszkam w Zakopanem i 200 metrów od domu mam prawdziwą bacówkę z pysznymi serami owczymi. Ale bryndza jest również dostępna w sklepach. Możecie kupić bryndzę np. podkarpacką  z Mlekowity, która kupuję, gdy kończy się wypas owiec i nie mam dostępu do sera z bacówki.

Składniki:

2 płaty gotowego ciasta francuskiego

0k 100 g bryndzy

kilka filecików anchois

jajko

kminek

gałązka świeżej kolendry

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Fileciki anchois posiekaj i połącz z pokruszoną bryndzą.Widelcem połącz oba składniki tak aby powstała pasta.  Na dużej desce połóż jeden płat ciasta i posmaruj go pastą z bryndzy po czym przykryj drugim płatem. Lekko dociśnij ręką. Ostrym nożem pokrój ciasto na centymetrowe paski. Następnie złap ostrożnie za oba końce pasków i delikatnie skręć aby powstała „sprężynka”. Ułóż skręcone paski na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp kminkiem. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *