przetwory

Brusznica z gruszką do mięs

Jeżeli mam wybierać między konfitura z żurawiny i brusznicy to absolutnie wole brusznicę. Jest rewelacyjna jako dodatek do mięs czy oscypka z grilla.

Składniki:

2 litry brusznicy

5 gruszek najlepiej twardych

0,5 kg cukru

Brusznice przebieramy z liści i gałązek. 3/4 brusznicy wsypujemy do garnka z grubym dnem (ja używam  żeliwnej gęślarki) i zasypujemy cukrem.  Smażymy na małym ogniu ok półtorej godziny mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. W tym czasie obieram gruszki i kroje na cząstki.

Po tym czasie dodajemy resztę owoców brusznicy i cząstki gruszki – lubię gdy w konfiturze jest nie tylko mus owocowy nale też całe owoce. Smażymy jeszcze ok 15-20 minut.

Gorąca konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i odkładamy do góry nogami do wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *