Kremowa zupa ziemniaczana z serem Cheddar i boczkiem
Przepis na ta zupę znalazłam kiedyś na jakimś brytyjskim blogu. Niby ziemniaczana a jednak zupełnie inna niż nasza polska. Gęsta i aromatyczna idealnie nadaje się na deszczowe lub zimowe dni. Przepis może przerażać ilością mąki i śmietanki a do tego jeszcze ser 🙂 Ale obiecuje Wam, że naprawdę warto zrobić ją zgodnie z przepisem.
Składniki:
8 plasterków boczku
2 cebule
1/4 szklanki maki
1,5 litra bulionu
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
2 szklanki mleka
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
pół szklanki sera Cheddar
zielona cebulka
Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek. gdy już nam się wytopi, ściągamy z patelni boczek i na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulkę z tymiankiem. Gdy cebula nam już się zeszkli dodajemy mąkę i chwilę razem przesmażamy. Powoli dolewamy gorący bulion cały czas mieszając. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do bulionu. Po 10 minutach dodajemy mleko i boczek. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dolewamy śmietankę oraz dodajemy starty cheddar i posiekana zielona cebulkę.
Smacznego
2 komentarze
Ola
Przepis na zupę czyta się smacznie 😉 ale ile tych ziemniaków, żeby zrobić zgodnie z przepisem? 😉
admin
Ok.300 g ale tak naprawdę to zależy czy lubi się zupę, że łyżka stoi czy bardziej „zupowatą”😉