zupy

Kremowa zupa ziemniaczana z serem Cheddar i boczkiem

Przepis na ta zupę znalazłam kiedyś na jakimś brytyjskim blogu. Niby ziemniaczana a jednak zupełnie inna niż nasza polska. Gęsta i aromatyczna idealnie nadaje się na deszczowe lub zimowe dni. Przepis może przerażać ilością mąki i śmietanki a do tego jeszcze ser 🙂 Ale obiecuje Wam, że naprawdę warto zrobić ją zgodnie z przepisem.

Składniki:

8 plasterków boczku

2 cebule

1/4 szklanki maki

1,5 litra bulionu

1/4 łyżeczki suszonego tymianku

2 szklanki mleka

1/4 szklanki słodkiej śmietanki

pół szklanki sera Cheddar

zielona cebulka

Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek. gdy już nam się wytopi, ściągamy z patelni boczek i na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulkę z tymiankiem. Gdy cebula nam już się zeszkli dodajemy mąkę i chwilę razem przesmażamy. Powoli dolewamy  gorący bulion cały czas mieszając. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do bulionu. Po 10 minutach dodajemy mleko i boczek. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dolewamy śmietankę oraz dodajemy starty cheddar i posiekana zielona cebulkę.

Smacznego 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *