regionalnie,  zupy

GÓRALSKA KWAŚNICA

Kiedyś na terenie Podhala kwaśnica to była woda spod kapusty kiszonej, na której gotowało się różne zupy. Dziś kwaśnicę możemy dostać w prawie każdej karczmie.

Pokażę Wam mój ulubiony przepis na kwaśnicę, który nauczyła mnie moja babcia.

SKŁADNIKI:

1 kg kiszonej kapusty
1 kg wędzonych żeberek

woda spod kapusty
30 dkg wędzonego boczku
kilka suszonych grzybów

pół łyżeczki kminku – lub więcej jeżeli lubicie
sól

ziemniaki


Kapustę zalewamy woda z kiszenia i dopełniamy zwykła wodą. Dodajemy pokrojone na kawałki żeberka wędzone i podsmażony boczek, pokrojony wcześniej w kosteczkę.

Dodajemy kminek i sól do smaku oraz suszone grzyby.

Ja zawsze dodaje jeszcze trochę podsmażonej słoniny – ale nie jest konieczna.

Całość gotujemy ok 1,5 godziny. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *