Kapusta po góralsku
Kapusta po góralsku to tradycyjny przepis kuchni podhalańskiej. Dawniej kuchnia góralska była oparta przede wszystkim na kapuście, ziemniakach i spyrce ( słoninie).
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1 kg ziemniaków
wędzona słonina
cebula
kawałek boczku wędzonego
kilka suszonych grzybków
sól
kminek
Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości ( do garnka z kapustą zawsze dodaję skórkę z boczku i słoniny) razem z suszonymi grzybami.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w małej ilości osolonej wody. NIE ODCEDZAMY !
Ziemniaki tłuczemy razem z wodą w której się gotowały.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę słoninę i boczek. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię pokrojoną cebulę. Utłuczone ziemniaki i boczek dodajemy do ugotowanej kapusty, solimy do smaku i posypujemy kminkiem. Dusimy razem ok 15 minut, mieszając żeby się nie przypaliło.