dania główne,  regionalnie

Kapusta po góralsku

Kapusta po góralsku to tradycyjny przepis kuchni podhalańskiej. Dawniej kuchnia góralska była oparta przede wszystkim na kapuście, ziemniakach i spyrce ( słoninie).

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej

1 kg ziemniaków

wędzona słonina

cebula

kawałek boczku wędzonego

kilka suszonych grzybków

sól

kminek

Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości ( do garnka z kapustą zawsze dodaję skórkę z boczku i słoniny) razem z suszonymi grzybami.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w małej ilości osolonej wody. NIE ODCEDZAMY !

Ziemniaki tłuczemy razem z wodą w której się gotowały.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę słoninę i boczek. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię pokrojoną cebulę. Utłuczone ziemniaki i boczek dodajemy do ugotowanej kapusty, solimy do smaku i posypujemy kminkiem. Dusimy razem ok 15 minut, mieszając żeby się nie przypaliło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *