Golonki pieczone nad ogniem i duszone w kapuście i piwie
6 małych golonek
2 cebule
kilo kapusty kiszonej
kilka plastrów boczku
4 ząbki czosnku
szklanka buliony warzywnego'
pół litra jasnego piwa
lubczyk
sół
pieprz
suszona papryczka chili
ziele angielskie
liść laurowy
Golonki układam na ruszcie nad mocnym ogniem lub smażę na patyku. Gdy skórka jest juz mocno przyrumieniona sciągam z ognia. Do żeliwnego garnka lub kociołka wkładam na dno pokrojone plastry boczku , na tym układam golonki , dodaje pokrojoną grubo cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Posypuję przyprawami utłuczonymi w moździerzu. Przykrywam kapustą kiszoną, dodaję świeżą gałazkę lubczyku. Całość zalewam bulionem i piwem. Stawiam na dużym ogniu i czekam azaż sie zagotuje. Po 10 minutach zakrywam garnek i duszę ok 2,5 godziny na niewielkim ogniu. W międzyczasie momożna sprawdzić czy nie brakuje płynu.