dania główne,  z ogniska

Sos z opieniek z białym winem i tymiankiem.

Najlepszy sos z opieniek

Opieńki lubię bo szybko się je zbiera. Wystarczy 15 minut i koszyk pełny. Z przebieraniem już tak prosto nie jest, ale te grzyby są warte zachodu.

Dziś dam Wam przepis na prosty sos z białym winem i tymiankiem. Możecie z powodzeniem przygotować go w domu na kuchence lub tak jak ja na ognisku.

Składniki:

  • opieńki – same kapelusze
  • 250 ml wina białego wytrawnego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 czerwone cebule
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Opieńki oczyszczamy i odkrywamy nóżki. w garnku zagotowujemy ok litr wody z łyżeczką soli. Na gotującą wodę wrzucamy opieńki i gotujemy ok 10 minut.
Grzyby odcedzamy. 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy czerwone cebule pokrojone w kosteczkę. Dodajemy opieńki, gałązkę tymianku i smażymy na niewielkim ogniu ok 15 minut. 
Do podsmażonych opieniek dolewamy wino i bulion. Dusimy bez przykrycia do momentu gdy sos zredukuje się o połowę. Pod koniec dodajemy 3 łyżki śmietany oraz pieprz i sól do smaku. 
Przed podaniem posypujemy posiekanym tymiankiem. Świetnie smakuje z chlebem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *