
Sos z opieniek z białym winem i tymiankiem.
Najlepszy sos z opieniek

Opieńki lubię bo szybko się je zbiera. Wystarczy 15 minut i koszyk pełny. Z przebieraniem już tak prosto nie jest, ale te grzyby są warte zachodu.
Dziś dam Wam przepis na prosty sos z białym winem i tymiankiem. Możecie z powodzeniem przygotować go w domu na kuchence lub tak jak ja na ognisku.
Składniki:
- opieńki – same kapelusze
- 250 ml wina białego wytrawnego
- 250 ml bulionu warzywnego
- 3 gałązki tymianku
- 2 czerwone cebule
- masło do smażenia
- sól i pieprz do smaku

Opieńki oczyszczamy i odkrywamy nóżki. w garnku zagotowujemy ok litr wody z łyżeczką soli. Na gotującą wodę wrzucamy opieńki i gotujemy ok 10 minut. Grzyby odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy czerwone cebule pokrojone w kosteczkę. Dodajemy opieńki, gałązkę tymianku i smażymy na niewielkim ogniu ok 15 minut. Do podsmażonych opieniek dolewamy wino i bulion. Dusimy bez przykrycia do momentu gdy sos zredukuje się o połowę. Pod koniec dodajemy 3 łyżki śmietany oraz pieprz i sól do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanym tymiankiem. Świetnie smakuje z chlebem.


